Filmek, ahogy én látom

Szeretem a filmeket, gondoltam leírom mit gondolok egy-egy alkotásról.

Hold - Moon

2011.08.02. 13:50 GC (törölt)

Na ehhez a filmhez tartozik egy kis sztori.

Köztudomású, hogy nem értem a művészfilmeket, így hát nem is nagyon szoktam ezekkel foglalkozni. Párom mondta, hogy van ez a film, ám Budapesten csak a Kino nevezetű művész moziban adják. Annyit még mellé fűzött, hogy David Bowie fia (Duncan Jones) rendezte.
Vegyes érzelmekkel ugyan, de beadtam a derekam.
A mozi természetesen csordultig tele (azért mégsem egy multiplex) érdekes arcokkal.

Nos, a film baromira tetszett.

Sam Bell (Sam Rockwell) a Holdon dolgozik, a nem is túl távoli jövőben. Három éves szerződést írt alá a vállalattal. Otthon várja csodálatos felesége és a kicsiny gyermeke. Feladata, hogy a holdkőzetből kivont gázt hazarepítse a Földre, melyből olcsó energiát tudnak előállítani. Egyszemélyes küldetés, nincs vele senki, csak a mosógép méretű LCD fejű kis Gerty (Kevin Spacey - csodálatos hangja van) nevű "robot", aki mindig vigyorog. Gerty elsődleges feladata, hogy a személyzetet munkáját mindenben segítse. Az aratógépek maguktól róják a köröket, néha Sam kimegy egy hatalmas BigFoot terepjáróval, és kicseréli a gázpalackot. Unalmas meló. Sajnos a Földel való kapcsolat sem megy zökkenőmentesen. Sam videó üzeneteket kap a feleségétől és a vállalattól, nomeg focimeccseket. Arra hivatkoznak, hogy valami nem szuperál az összeköttetéssel, ezért kell videózni. (Érted, ember a Holdon, dolgozik, de nem működik a telefon...)
Egyszercsak különös álmokat kezd látni. Hallucinál, percek kimaradnak az emlékezetéből.
Egy ilyen hallucináció miatt karambolozik az egyik aratógéppel. Nagy porfelhő...
...következő emléke, hogy a bázison fekszik, Gerty ápolja. Véletlenül hallja (és látja), hogy Gerty a vállalattal kommunikál a vezérlőben... élőben. Fele sem tréfa, valami nagyon nem úgy működik ahogy kellene.
Valamiért rájön a kényszer, hogy neki ki kell mennie megnézni az aratógépeket. Igenám, de a vállalat, és a robot nem engedi. Mindegy, megoldódik a helyzet. Hoppá, az egyik szkafander nincs a helyén, és Az egyik holdjáró is eltűnt. Kimegy, és megtalálja, bemászik.
Ekkor jön a csavar, mert saját magát találja a járműben.
Innentől kezdve saját magával osztja meg a holdbázist. Mindketten ott ténferegnek a bázison, és maguk sem tudják, hogy mi a fene is folyik. A balesetett szenvedett Sam igan cafatul van.
Rájönnek, hogy külön zavaróadó van telepítve a bázis környékén, melynek köszönhetően nem tudnak élő kapcsolatot teremteni a bolygóval. Az egyik Sam elszökik (míg a másik fedezi), és a zavarón túlról felhívja a feleségét (műholdas video telefonnal természetesen). A már tini lánya veszi fel a telefont... ekkor leesik nekik.

A három éves szerződés csak kamu. A hazaútra tervezett hibernáló kapszula egy megsemmisítő berendezés, mely nyom nélkül eltűnteti a delikvenst. Korábban Sam Bell klónokat hoztak létre, melyeket a holdbázis egy titkos helyiségében tárolnak, ha probléma adódna, felélesztenek egyet, mintha akkor kezdte volna a szerződését. Az emlékeikbe beágyaztak egy balesetet, hogy emiatt nem emlékeznek az odaútra. Pazar.
A legutóbb felélesztett Sam Bell, a Földre címzett csomagban végülis hazatér (haza?), és óriási botrányt csapnak.

Nagyon kellemeset csalódtam ebben a filmben. Amilyen rossz előítélettel vettem rá magam, annyira tetszett. Azóta már vagy háromszor megnéztem, és nem tudom megunni.
Itt is az előre nem kiszámítható sztori tetszett. Sam nagyon jól alakított, Kevin Spacey hangja pedig nagyon illett a kis jószághoz.

Eredeti cím: Moon
Magyar cím: Hold
Rendező: Duncan Jones
Főszereplők: Sam Rockwell
Gyártás éve: 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek-szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr513120099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása