Filmek, ahogy én látom

Szeretem a filmeket, gondoltam leírom mit gondolok egy-egy alkotásról.

Ismeretlen férfi - Unknown

2011.08.02. 11:26 GC (törölt)

Ezt a filmek éppen tegnap este volt szerencsém megnézni.

Nem is tudom milyen régen láttam valamelyik film előtt az előzetest, de már akkor is nagyon tetszett, és mindenképp meg akartam nézni.

Az utóbbi időben Liam Neesonról nem sokat lehetett hallani, valószínűleg ugye beteg, és azóta sajnálatosan elhunyt felesége miatt, de azóta ismét szerepelt jó pár filmben.

Ami elsőként izgatott ebben a filmben, az a történet, hogy valakinek ellopják az életét. Látszólag. Az utóbbi időben egyre-másra gyártják futószalagon a sablon filmeket, az előre kiszámítható sztorikkal és látványelemekkel. Lehet, hogy több krimit kellene olvasnom, és sűrűbben találkoznék hasonló, vagy akár még jobb sztorikkal.
Szóval Dr. Martin Harris az amerikai génkutató, a kedves - és egyébként igen csinos - feleségével (January Jones) érkezik Berlinbe, egy nemzetközi konferenciára. A reptéren marad egy aktatáska, így kutatónk azonnal visszasiet érte. Útban a reptérre balesetet szenved egy taxiban, melynek eredménye négy nap kóma, és részleges amnézia. A kórházban egyből a feleség jut eszébe. Mivel semmilyen irat nincsen nála, nem tudja igazolni magát. Elmegy a konferenciára, hogy beszéljen a feleséggel. És itt kezdődik minden probléma.
A felesége nem ismeri meg, ráadásul bemutatják neki Dr. Martin Harrist. Itt kezd megborulni az egész. Nem érti, hogy mi is történik. Az amnézia beszél belőle, vagy ez az egész egy átverés? Nagy dilemma, maga sem tudja mi legyen. Visszakerül a kórházba, ahol egy nővér ad neki egy címet. Mintha nem derülne ki Jürgenről hogy ki is valójában. Az NDKban a Stasinál dolgozott, és ebből valószínűsíthető, hogy magánnyomozó. Na mindegy is.
Szóval Martin megkeresi az illegális bevándorló fiatal csajszit aki a taxit vezette, hátha tud segíteni. Eközben Jürgen a kapcsolatain keresztül kiderít pár dolgot.
A gyanakvás akkor kezd felerősödni, hogy mégsem Ő a hunyó, mikor követik, sőt, meg is akarják ölni. Körülötte hullanak az emberek, mindenki veszélyben van, akit csak ismer.
Sikeresen fény derül az egész sztorira. Ki is Ő, és mi köze van ehez az egész átveréshez. Mert hogy ez egy hatalmas, jól szervezett átverés.

Dr. Martin Harris nem is létezik, csak egy kitalált személy, melyet az úgynevezett XV. alakulat hozott létre. Az egész azért lett kitalálva, megszervezve, hogy egy génkísérlet eredményeit ellopják, talán megakadályozzák annak napvilágra kerültét.
Leo Bressler professzor, egy arab sejk anyagi támogatásával létrehoz egy olyan génmódosított kukoricát, mely termékenyebb és jobban tűri a mostoha életkörülményeket mint hagyományos társa. Dr. Harrist és feleségét azért küldik Berlinbe, hogy ellopják ezt a felfedezést, egyúttal kiiktassák a professzort, úgy, hogy az egészet a sejk elleni merényletnek láttassák. Az akciót, a már tudatánál lévő Harris meghiusítja. Meghal Jürgen, aki a titkos kapcsolattartóval találkozott, a feleség is, az ál Martin Harris is, nomeg az összes bérgyilkos. Happy end, az időközben megkerült aktatáska rejti a titkos akció részleteit, valamint egy halom készpénzt, különböző álnevekre szóló iratokat, és pár biankó útlevelet. Az illegálisan bevándorolt leányzó immáron pénzel, iratokkal ellátva utazik tovább főhősünkkel.

 Nekem nagyon tetszett a film. Sajnos az utóbbi időben (talán a felhígult, üres tekintetű nézők miatt nem nagyon vetítenek - reklámoznak) kevés az egyedi ötlettel megáldott mozi. Nem mondhatom, hogy nem láttam még hasonlót, vagy soha nem írt senki ilyet, de mindenesetre izgalmas volt a történet (remélem a tisztelt olvasó számára is érthető volt).

Egyelőre nem tervezem pontozni, de mindenképpen a "még egyszer biztosan megnézem" kategóriába sorolnám.


Eredeti cím: Unknown
Magyar cím: Ismeretlen férfi
Rendező: Jaume Collet-Serra
Főszereplők: Liam Neeson, Diane Kruger, January Jones
Gyártás éve: 2011

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmek-szerintem.blog.hu/api/trackback/id/tr373119699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása